Cum vad eu psihoterapia

Cum vad eu psihoterapia

„În mijlocul iernii, am învățat că în mine există o vară indestructibilă.”
Albert Camus

Eric Berne, fondatorul Analizei tranzacționale (un model complex, pe care și eu îl practic), spune că obiectivul final al psihoterapiei este obținerea autonomiei personale.

Carl Rogers, un alt mare terapeut și creator, consideră că rolul terapiei este să te ajute să îți atingi potențialul uman. Să poți trăi o viață plină, să ai curajul să fii, să îmbrățisezi bucuria și durerea, dragostea și pierderea, teama și curajul. Să alegi să traiești pe deplin.

Când mă gândesc la psihoterapie, îmi vine în minte darul cel mai de preț al omenirii: libertatea. Și asta nu e puțin lucru. Practic o terapie integrativă, al carei scop este vindecarea și sănătatea psihică. Psihicul nostru este extraordinar și nimic din ceea ce facem nu este întâmplător. Toate simptomele și suferințele noastre au un sens în funcționarea noastră psihică. Prin terapia pe care o practic, îmi propun să te însoțesc în a lumina această funcționare, atât cât îți dorești și cât este în regulă pentru tine. Vreau să descoperim împreună cât mai multe opțiuni în viața ta de zi cu zi.

În ultimii 20 de ani, am participat la numeroase formări și cursuri de specialitate: psihotraumatologie, hipnoză clinică, terapii experiențiale, analiză tranzacțională și tehnici comportamentale, și multe altele. Cu unele lucrăm împreună pentru a găsi răspunsuri la întrebarea “de ce”, cu altele pentru a încuraja schimbarea pe care ne-o dorim atât de mult.Psihoterapia este poate cel mai frumos cadou pe care ți-l poți face. Totul pornește de la tine, lucrurile bune se întamplă atunci când știi cine ești.  Nu este mereu ușor, dar, după cum am învătat pe cont propriu: cele mai dificile drumuri au cele mai frumoase destinații. 

Cum ne ajută terapia? Este unul dintre instrumentele prin care obținem mai multă libertate. Întelegem ce se întamplă în interiorul nostru, mesajele primite, lucrurile negative pe care le facem din nou și din nou.

Terapia ne ajută să exersam alte comportamente, să înlocuim ceea ce nu ne ajută cu ceva util nouă, să întelegem, să simțim, să iertăm, să iubim.

Cum lucrăm împreună? În cele 60 de minute de terapie, căutăm să întelegem ce se întâmplă în funcționarea ta internă, în relațiile tale, în dinamica ta psihică. Ne vom opri asupra emoțiilor, a ceea ce simți în corpul tău, asupra credințelor tale despre tine, despre ceilalți, despre viață. Ne vom opri chiar și asupra relațiilor noastre terapeutice, pentru a vedea cum te simți și ce crezi. Vom face asta cu ajutorul cuvântului, al imaginației, al fanteziei, al viselor, al amintirilor. Terapia va fi una deschisă, cu modele teoretice solide în spate. În orice moment, vom ști ce facem și de ce, în funcție de obiectivele pe care dorim să le atingem.