Consiliere in Cariera

Consiliere in Cariera

Lucrând în recrutare și în consultanță HR, am căutat un sens mai profund noțiunii de “omul potrivit la locul potrivit”.

Unul dintre clienții mei mi-a spus odată:

„cum poți să decizi la 18 ani ce vei face la 30, și apoi la 40?”

Este, într-adevăr, foarte posibil ca acel ceva care te reprezintă la 20 de ani să nu te mai reprezinte la 30. Omul evoluează, se schimbă, are alte motivații. Oamenii devin, în timp, conștienți că nu își mai doresc un simplu job, ci o carieră, sau cel puțin un rol și o organizație potrivite pentru ei insiși.

Mulți clienți șosesc la mine cu același mesaj: “nu îmi place ce fac, nu mă mai regăsesc, îmi doresc altceva, dar nu știu ce altceva aș putea face”. Mulți lucrăm singuri la parcursul nostru personal și profesional și încercăm să rezolvăm pe cont propriu modificările care apar la nivelul dorințelor și așteptărilor noastre de la propria viață profesională. Reușim să progresăm ușor sau mai lent, dar cu consiliere specializată, lucrurile se întamplă mult mai clar și mai repede. Și cine are timp de pierdut?

De multe ori, opțiunile sunt reale, chiar în fața ochilor noștri, dar refuzăm să le vedem sau să le acceptăm ca alternative. Psihoterapeuții îi ajută pe cei care nu se mai regăsesc în deciziile pe care le-au luat acum ceva vreme să se elibereze de senzația de a fi prizonieri ai propriilor alegeri. În urma consilierii de specialitate, psihoterapeutul generează împreună cu pacientul opțiuni pentru prezent și viitor. Opțiunile oferă libertate, iar libertatea permite un spectru larg de acțiuni care să îl plaseze pe pacient în locul potrivit pentru el în acel moment al vieții sale.

Cum ajungem însă la conștientizarea acestor opțiuni? Pentru a ști ce ni se potriveste, ajungem mai devreme sau mai târziu tot la noi înșine. Nu e suficient, dar nici puțin lucru nu este. Pentru a ne cunoaște mai bine, un ajutor extraordinar (dincolo de discuții și planuri) ni-l oferă instrumentele obiective – testele de personalitate și de interese – care sunt, de obicei, bine primite de clienți și care pot dezvălui principalele noastre atuuri.

În afară de demersul psihologic propriu, de autocunoaștere, demers unic pentru fiecare, un mare avantaj pentru un suport real și autentic îl constituie experiența mea de peste 15 ani în mediul de business, timp în care am intervievat peste 10.000 de oameni și am angajat peste 500. Fără această experiență, nu aș putea fi eficientă și credibilă în domeniul consilierii în carieră.

Astfel, împreună cu clientul meu, îmbin ce aflăm despre el cu realitățile mediului de afaceri și trecem împreună prin:

  • Ce își doresc angajatorii?
  • Cum te prezinți la un interviu de angajare?
  • Care sunt canalele pe care le utilizezi pentru a-ți maximiza șansele de succes?
  • Cum descoperi ce îți dorești?

Cream astfel premisă pentru ca fiecare să își găsească rolul potrivit în organizația potrivită și să redobândească sentimentul unui parcurs profesional în concordanță cu viziunea sa pentru o carieră de succes.

Consiliere
în Carieră