Cum știi că a venit momentul să mergi la terapie și care sunt beneficiile unui proces terapeutic
6 iulie 2022 2022-07-13 14:51Cum știi că a venit momentul să mergi la terapie și care sunt beneficiile unui proces terapeutic
Cum știi că a venit momentul să mergi la terapie și care sunt beneficiile unui proces terapeutic
Psihoterapia este un cadou, după cum spunea Irvin Yalom în cartea sa “The Gift of Therapy”. Cred că psihoterapia poate fi una dintre cele mai frumoase experiențe pe care ți le poți oferi, dacă alegi acest drum pe deplin conștient și la momentul potrivit. De ce spun asta? Pentru că terapia nu este o soluție universală și este un proces care de cele mai multe ori, necesită timp.
Efectele nu se văd imediat, așadar este necesar să te echipezi cu răbdare, atunci când decizi să pornești în această călătorie. Dacă nu știi cum să identifici momentul potrivit, îți voi povesti, în cele ce urmează, despre câteva situații în care poți apela la psihoterapie și cum ar putea să-ți fie de ajutor începerea unui proces terapeutic.
Terapia este despre relația cu celălalt
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii aleg să meargă la psihoterapie este dorința de a găsi un cadru și de a crea o relație în care să se simtă acceptați așa cum sunt: fără perdele, măști sau compromisuri.
După cum spunea Carl Rogers, relația terapeutică ar trebui să-ți ofere deschidere și disponibilitate la cote ridicate, pentru că terapeutul are capacitatea să se conecteze la emoțiile tale și să-ți fie alături în cele mai dificile momente.
Cu alte cuvinte, dacă traversezi o perioadă încărcată emoțional cum ar fi schimbarea job-ului, divorțul, apariția unui copil, pierderea unei persoane dragi sau aflarea unei vești tulburătoare, poți cere ajutor specializat.
Știu că trăim într-o societate care pune accent pe independență și glorifică autonomia personală, însă, în realitate, lucrurile nu ar trebui să fie așa. Exemplele de mai sus sunt situații care te suprasolicită din punct de vedere mental și este absolut firesc să cauți un sprijin cu care să împărtășești ceea ce simți.
Terapia te poate ajuta să-ți gestionezi traumele
Mulți pacienți cu care am lucrat de-a lungul timpului au trecut pragul cabinetului din dorința de a-și înțelege mai bine trecutul și de a-și procesa traumele fie din copilărie, fie de mai târziu.
Trauma acoperă o plajă largă de situații: de la cele mai grave – violență domestică, abuzuri emoționale, abuzuri sexuale, abandon, bullying -, până la diferite situații familiale (divorț, moartea unui părinte etc), însă, indiferent de natura ei, este important să lucrăm in prezent, ca sa ajungem sa integram de asemenea, trecutul și astfel să pornim spre calea vindecării.
Adesea, traumele neprocesate produc blocaje în viața de zi cu zi. Este firesc să-ți fie teamă să intri într-o relație, dacă ai fost de prea multe ori abandonat. La fel cum, dacă iti este greunsă te așezi pe covor și să te joci cu copilul tău, s-ar putea ca explicația să fie ascunsă tot în trecut. Terapia te poate ajuta să clarifici astfel de situații și să trăiești emoții reprimate ca, în final, să te bucuri de o viață echilibrată.
Terapia poate fi un punct de pornire pentru îmbunătățirea relațiilor interpersonale
Unul dintre principiile de bază ale psihologiei spune că ne definim în relație cu ceilalți. În plus, conexiunea umană, fie că vorbim de perioada copilăriei, fie că o transformăm în dragoste romantică, ne ajută să supraviețuim. Așadar, este important să avem relații sănătoase cu cei din jurul nostru – părinți, partener/ ă, prieteni, colegi și așa mai departe.
Terapia te poate ajuta să crești calitatea relațiilor tale, să-ți cultivi disponibilitatea emoțională și să te conectezi în mod real la ceilalți. Dacă simți că te cerți în mod frecvent cu partenerul/a, sau ca nu ii poti spune „nu”, că ceilalți te resping sau că nu reușești să-ți faci prieteni, acesta poate fi un moment potrivit să stai de vorbă cu un psihoterapeut.
Terapia te poate ajuta să-ți domolești anxietatea
Problemele sau simptomele pe care le simți „aici și acum” nu ar trebui neglijate. De cele mai multe ori, pornesc cu manifestări ușoare, precum anxietate, insomnii, stare generală deteriorată sau diferite lucruri care te supără în mod repetat; netratate la timp, ele se pot agrava, sau pot conduce la depresii cu care, mulți dintre noi, trăim ani la rând.
Dacă simți că sunt lucruri care te nemulțumesc sau ai încercat pe cont propriu metode de reechilibrare (sportul, dansul, muzica, timpul petrecut în natură sau credința), dar nu ai obținut rezultate, un terapeut îți poate oferi ghidajul de care ai nevoie. De asemenea, dacă există întâmplări din viața ta pe care nu le-ai discutat cu nimeni, dar simți că a venit momentul să faci asta, terapia poate deveni un teren de „joacă” sigur și personal.
Terapia te poate ajuta ajuta să trăiești o viață mai bună și mai plină de sens
Am vorbit până acum doar despre situații delicate care te-ar putea determina să ceri ajutor de specialitate. Pentru a începe un proces terapeutic, cred cu tărie că nu este obligatoriu să treci prin dificultăți. În cabinetul meu, folosesc o metodă de lucru prin care îmi ajut cliențiii să se cunoască mai bine și să trăiască viața autentică pe care și-o doresc, fără să replice programele automatizate moștenite din trecut.
Psihoterapia accelerata experientiala dinamica (AEDP), un model terapeutic stiintific, în care cred și în care sunt specializată, spune că suntem programați în mod natural spre creștere și autoactualizare. Trebuie doar să ne creăm un cadru propice și să găsim instrumentele de lucru potrivite. Așadar, dacă îți dorești să te cunoști mai bine, să-ți înțelegi anumite reacții sau comportamente, să gestionezi mai bine rolurile pe care le porți de-a lungul unei zile și, astfel, să te bucuri mai mult de viața ta, terapia este un punct bun de pornire.
***
Terapia nu funcționează mereu după rețețe, la fel cum s-ar putea să nu fie alegerea potrivită pentru nevoile tale. Dacă însă decizi să încerci un astfel de proces, îți recomand să te documentezi cu privire la metode de lucru și tipurile de terapeuți, să fii deschis spre schimbare și să te bucuri de fiecare pas.