Psihoterapia Experiential-Dinamica Accelerata (AEDP)
14 mai 2021 2021-07-05 14:19Psihoterapia Experiential-Dinamica Accelerata (AEDP)
Ce este AEDP
AEDP este un tip de terapie relativ nou, cu rădăcini în neuroștiinte și în teoria atașamentului, care are ca obiectiv vindecarea, nu doar îmbunătătirea sau controlul.
Terapia a fost creată de un psiholog american, de origine romană, Diana Fosha, care a studiat ani de zile fenomenele ce stau la baza vindecării, elaborând un protocol extraordinar, prin rapiditate și eficiență, clasând AEDP în categoria atât de căutata a terapiilor bazate pe dovezi (evidence-based).
Sunt unul dintre puținii terapeuți din România care practică acest tip de terapie.
Ce este specific. Idei de bază
- Suntem programați natural către vindecare
Vindecare nu este doar un deziderat, o idee frumoasă, însă greu sau imposibil de atins. Este esența neurplasticității; atunci când ne simțim suficient de “în siguranță”, înteleși și conectați cu ceilalți, începem să ne orientăm către vindecare, care în AEDP poartă numele de transformare, forta motivatoare a terapiei. Transformarea vine cu markeri specifici afectivi, somatici, avem altă energie și vitalitate, lăsând alte conexiuni neuronale să se nască.
- Acordarea unei importante aparte pozitivului, a adaptativului, a ceea ce este bun și adevărat
Suntem atenți și sărbătorim orice intenție a clientului către vindecare, către pozitiv, către ceea ce clienții simt, poate pentru prima dată alături de un terapeut AEDP, ca este adevarat și real pentru ei. Și se simt bine.
- În centrul conceptualizărilor AEDP a suferinței și traumei stă singurătatea, nedorița. De aceea, sarcina unui terapeut este poate în primul rând să fie cu clientul sau, să îl acompanieze, să nu îl lase singur, să stabilească siguranța și conexiunea cu el. “Repararea singurității” face posibilă explorarea durerilor, și suferințelor proprii, de data aceasta impreună cu cineva și nu singur.
- Importanța interacțiunilor reale cu terapeutul
Terapeutul în modelul AEDP este un om, un om care își va manifesta sentimentele, va face destănuiri din viața sa, își va exprima îngrijorarile. Este un terapeut emoțional, conectat cu sine și cu tine, care te va întreba cum te simți și cum îl percepi pe el.
- Emoții de la acceptare și exprimare la vindecare
AEDP este o terapie experiențială, în care se trăieste “aici și acum”. Dincolo de exprimarea emoțiilor, importanta este și creșterea capacitații receptive, adică cum să îți crești capacitatea de a primi dragoste. Toate acestea însă ne amintesc de importanța evolutivă a emoțiilor. Emoțiile autentice, trăite duc la o mai bună adaptare: de exemplu furia ne conduce la a pune limite mai clare, vis a vis de ceea ce este corect pentru noi, tristețea ne trece prin doliu, pierdere și în final acceptare. Totul are un sens și un scop.
- Procesarea metaterapeutică a experiențelor
Metaprocesarea are rolul sau în terapia AEDP, în termenii neuroștiintelor, trecând de la emisfera dreaptă la emisfera stângă, pentru a integra experiența. Vei auzi de la terapeutul tău intrebări precum “Cum este pentru tine să mă auzi spunând asta?”; “Cum este pentru tine să știi că poți face asta?” etc.
Pentru cine este potrivită?
Diana Fosha afirmă despre AEDP că este atât “Psihoterapie cât și cadru integrativ, capabil să elucideze și să valorifice procesele transformaționale. O terapie care angrenează ..atât emisfera dreaptă prin procesele și experiențele afective cât și emisfera stangă prin articularea experiențelor emoționale…. Astfel iau naștere stări de claritate, întelgere, compasiune, curiozitate, generozitate, calm, iar starea de adevăr promovează acceptarea profundă și autoacceptarea”
Studiile până la acest moment (2020) au arătat nivelul ridicat de încredere obținut de terapeuți utilizând AEDP în reducerea:
- simptomelor psihologice
- depresiei
- gânduri negative
- dificultătile în relaționalarea cu ceilalți
- evitarea emoțiilor și a experiențelor
- gândurilor și atitudinilor critice față de sine
Acest model este pentru clienții care caută vindecare, și sunt dispuși să lucreze cu stările și cu emoțiile lor într-o manieră experiențială și relațională.