Hipnoza

Hipnoza

Hipnoza m-a fascinat încă din timpul faculății. Când am început cursurile de pregătire, nu știam la ce să mă aștept. Pentru mine, transa era un concept învăluit în mister. Însă, după ce am experimentat primele ședințe de hipnoză, mi-am dat seama cât de multe poate face mintea noastră atunci când este corect stimulată.

Prejudecățile despre hipnoză provin din cunoștințele limitate ale oamenilor pe această temă. În plus, percepția este înfluențată de modul cum se prezintă hipnoza în filme sau în reviste de larg consum. Acolo, hipnoza este percepută ca un proces misterios și periculos, cu rezultate greu de prevăzut. Un fel de joc de noroc asupra caruia nimeni nu deține controlul absolut. În realitate, hipnoza este un proces simplu și cât se poate de natural.

Majoritatea întrebărilor și nelămuririlor despre hipnoză pornesc de la teama de a pierde controlul asupra propriei voințe. Este motivul pentru care procesul hipnotic ajunge să fie perceput ca periculos. Lipsa întelegerii depline a fenomenului constituie, de fapt, cauza acestor preconcepții. La aceasta, se adaugă, uneori, tendința practicienilor și a profesorilor de a da subiectului o alură complexă și misterioasă, atunci când nu este cazul.

Cea mai simplă cale de a întelege cum funcționează hipnoza este  luăm în considerare două stări alternative prin care trecem cu toții în timpul zilei. Prima: cea în care gândurile noastre sunt orientate în mod conștient către ceea ce se întamplă cu noi în acel moment. Cu alte cuvinte, suntem conștienți de lucrurile la care ne gândim. A doua stare: cea în care procesul se desfasoară automat. Ne gândim la lucruri fără a fi conștienți că o facem. În această stare luam deciziile care ne afectează emoțiile și credințele care ne ghidează viața.

Starea de transa e o stare pe care o trăim zilnic: când citim o carte și nu mai auzim nimic în jur, când ne uitâm la un film și trăim secvențele ca și cum am fi acolo. Hipnoza face parte din viața noastră zilnică și ne dă posibilitatea ca, în timp ce o parte din noi este cuplată la realitatea curentă, o alta se poate orienta către trăire, către realitatea internă.

În hipnoza clinică, scenariul croit pe situațiile clientului îl introduce pe acesta într-o altă realitate. Prin ea, acesta învață să dezvolte noi comportamente în raport cu situațiile imaginate. Transa ne ajută să ne focalizăm atenția asupra senzațiilor, imaginilor sau a diverselor experiențe. Sugestiile oferite de terapeut, cu rol de vindecare și dezvoltare, activează un film interior, o construcție subiectivă, organizată în jurul problemei concrete a pacientului.

Hipnoza ajută în diverse stări și simptome precum insomnii, stări depresive, stări de anxietate, fobii. De multe ori, acestea sunt expresii ale hipercontrolului constient. Transa redă corpului capacitatea de a renunța la acest control, în favoarea mecanismelor învățate sau pe care deja le avem.

Folosită corect și profesionist, terapia prin hipnoză ajută oamenii să ia deciziile corecte și să aleagă acele credințe care îi ajută să se simtă mai bine și să obțină rezultate mai bune. Am selectat pentru voi câteva întrebări frecvente despre hipnoză. Sper ca răspunsurile să vă clarifice nelămuririle și să vă ajute să întelegeți în mod corect procesul hipnotic și efectele sale.