Blog

Intrebari frecvente despre hipnoza si hipnoterapie

hypnosis-word-made-with-building-blocks-with-pills
Blog

Intrebari frecvente despre hipnoza si hipnoterapie

Iti pierzi controlul asupra propriei vointe in timpul hipnozei?

Nu. Aceasta este o preconceptie des intalnita. Nimeni nu poate fi hipnotizat impotriva vointei sale. In hipnoza, nu este vorba despre detinerea controlului de catre cel care hipnotizeaza,. Este vorba despre lucrul impreuna cu pacientul, astfel incat acesta sa obtina schimbarea dorita in viata sa. Daca specialistii in hipnoza ar avea capacitatea de a-si impinge pacientii la gesturi impotriva vointei lor (cum ar fi jefuirea unei banci in folosul propriu sau uciderea unei persoane), lumea ar fi guvernata de acestia dupa bunul lor plac. Desigur, aceasta teorie este ridicola. Nimeni nu poate fi fortat sa actioneze impotriva vointei sale.

Dormi in timpul hipnozei?

Nu, in timpul hipnozei nu vei dormi. Aceasta preconceptie are la baza terminologia cuvantului „hipnoza”. Acesta provine din latinescul „hypnos”, care inseamna „somn”. Termenul este insa impropriu folosit. Hipnoza este, in general, o stare de relaxare profunda, dar nu echivaleaza cu starea de somn. Dupa o sesiune de hipnoza, multi oameni sunt contrariati de faptul ca au fost hipnotizati. Acest lucru este cauzat de o alta preconceptie, si anume aceea despre ce inseamna, de fapt, „a fi in transa”.

Vei putea sa iesi singur din transa?

Da. Hipnoza nu consta in controlul hipnotizatorului asupra celui hipnotizat. Pacientul va iesi din hipnoza daca alege sa faca astfel. Asadar, daca se intampla ceva cu specialistul in hipnoza (dispare, lesina etc), persoana aflata sub hipnoza va putea iesi singura din aceasta stare. Trecem zilnic prin transa si prin alte stari alterate ale constiintei de sine (exemplu: visatul cu ochii deschisi), dar, de fiecare data, revenim la starea de constienta, fara efort, in mod simplu si natural. 

Vei dezvalui informatii secrete in timpul hipnozei?

Nu. In timpul hipnozei, nu poti fi fortat sa spui sau sa faci nimic din ceea ce nu iti doresti sa spui sau sa faci. Aceasta preconceptie este strans legata de cea mentionata la prima intrebare. Daca ar fi adevarat, nu credeti ca politia ar hipnotiza suspectii si ar rezolva mult mai repede si sigur cazurile?

Oricine poate fi hipnotizat?

Hipnoza implica o stare de relaxare profunda. Desigur, unele persoane se relaxeaza mai greu, altele mai usor. Din acest motiv, exista persoane care intra mai greu in starea de transa decat altele. Dar toata lumea poate beneficia de pe urma hipnozei, fie si numai prin trecerea intr-o stare de transa usoara (comparativ cu transa profunda).

Ce este hipnoza?

Desi pare incredibil, trecem prin stari de transa de multe ori in timpul existentei noastre. Chiar si trecerea in starea de somn implica un anumit tip de transa. Hipnoza este oarecum similara: o stare placuta de relaxare profunda aflata la limita dintre starea de veghe si cea de somn. Ca atunci cand visam cu ochii deschisi. Starea de hipnoza este o stare alterata a constientei, pe care o putem folosi in scop terapeutic (prin hipnoterapie) pentru a corecta in mod direct inconstientul. Astfel, prin hipnoza, se obtine contactul cu propriul inconstient, care este un rezervor de potential si cunostinte nerecunoscute, ce pot fi exploatate, dar si sursa multora dintre problemele noastre. 

Nimeni nu poate fi hipnotizat impotriva vointei sale si, chiar si atunci cand este supusa hipnozei, este posibil ca o persoana sa respinga sugestiile hipnotizatorului. Hipnoterapia este, asadar, o cooperare intre pacient si specialist, cu scopul de a obtine schimbarile si rezultatele dorite de pacient.

Ce este hipnoterapia?

Hipnoterapia foloseste starea de hipnoza pentru a trata o varietate de probleme medicale si psihologice. Se estimeaza ca, in cazul a 85% dintre persoane, hipnoza clinica va avea efectele dorite. Ba chiar va produce rezultate acolo unde metodele de tratament conventionale au esuat. Atunci cand este realizata de un psihoterapeut calificat, rezultatele hipnozei clinice sunt de lunga durata si chiar permanente. Este o forma de tratament natural si sigur, fara efecte secundare negative.

Practic, terapia prin hipnoza face apel la dubla natura a functionarii creierului uman. Mai exact, la procesele constiente si cele inconstiente care au loc zilnic la nivelul creierului nostru. Zona inconstienta a creierului nostru depoziteaza experientele conditionate, in timp ce mintea constienta este zona „treaza”, responsabila cu evaluarea situatiilor si luarea deciziilor. In hipnoterapie, noi idei si sugestii sunt plasate direct la nivelul inconstientului, pentru a influenta constientul in luarea deciziilor, atunci cand creierul va iesi din hipnoza si va fi din nou in stare de veghe.

Aplicatii clinice ale hipnoterapiei

Terapia prin hipnoza poate rezolva urmatoarele, dar nu se limiteaza la acestea: obiceiuri nedorite (fumatul, rosul unghiilor, urinarea in somn etc.), controlul greutatii/mancatul sanatos, imbunatatirea lucrului/studiului/a performantelor sportive, cresterea increderii in sine, exploatarea potentialului, fobii, comportamente compulsive, probleme emotionale, probleme legate de somn, inhibitii, temeri, reducerea stresului, a tensiunii si a presiunii sangvine, probleme stomacale, probleme ginecologice, infertilitatea cu cauze psihologice, nasterea fara dureri, probleme dermatologice, controlul durerii, operatii chirurgicale minore, dureri asociate cu artrita, diferite dureri si stari de disconfort, probleme sexuale etc. 

Cu alte cuvinte, atunci cand problema are la baza o conditionare recurenta (formarea unui obicei), acumulare de stres sau evenimente nerezolvate din trecut, terapia prin hipnoza poate fi folosita pentru a accesa si a reprograma aceste comportamente active la nivel inconstient.

Sursa: www.bsch.org.uk

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *