Analiza Tranzactionala

Analiza Tranzactionala

Ce este Analiza Tranzacțională?

Analiza Tranzacțională a luat ființă în 1951, creatorul său fiind Eric Berne și își propune să ofere un model explicativ al personalității, al dezvoltării umane, oferind în același timp numeroase teorii și tehnici de lucru cu clienții.

Pentru mine, unul dintre cele mai importante aspecte e ca în AT am găsit, în primul rand, răspunsul la întrebarea  “De ce”. Pentru că la întrebarea “cum” răspund cu succes multe alte scoli terapeutice, de asemenea.

Modelele explicative sunt profund umaniste, însă acoperă toate aspectele importante ce țin de gândire, comportament, emoții, senzații și chiar și dimensiunea spirituală.

Terapia este una integrativă, angrenând toate componentele importante ale schimbării. 

Filosofia AT a fost dezvoltată încă de la începuturi pe 3 asumpții principale, care stau la baza oricărui demers terapeutic.

“Oamenii sunt ok”

“Oamenii au capacitatea să gândească”

“Oamenii își decid propria viață, iar aceste decizii pot fi schimbate!”

Obiectivul AT este orientarea omului către autonomie, adică către decizii noi, adaptate prezentului,  către creștere și potențial împlinit, și facem asta prin constientizare, spontaneitate și intimitate, în opoziție cu pasivitatea, evitarea și viața traită sub influența unor decizii timpurii, care nu se mai potrivesc în viața adultă și care nu ajută la creșterea noastră.

Analiza Tranzacțională propune zeci de concepte și modele explicative pentru ceea ce se întamplă cu noi. Îmi propun să povestesc despre două dintre ele. Primul, unul dintre preferatele mele este conceptul de Script sau Poveste de Viață.

Aceasta este o narațiune scrisă de noi, încă din copilărie, sub influența mesajelor primite și întelese de noi ca și copii și a deciziilor luate atunci. Astfel se naște povestea noastră personală. Vestea bună este că ea poate fi schimbată, dacă ne dorim acest lucru, noi putând “redecide” și rescrie povestea noastră de viață.

Ceea ce în copilarie a fost poate o decizie bună, în viața adultă, poate deveni depăsită, însă noi continuăm totuși să păstrăm aceleași decizii deși resursele noastre sunt altele. Toate acestea sunt în general inconștiente, iar prin terapie, sunt aduse în conștient și “redecise” cu toată ființa noastră.

Important este ceea ce se întamplă cu toate acestea “aici și acum”, simpla redescoperire a trecutului, a copilăriei fără ca aceasta să aibă o componentă terapeutică aici și acum este descurajată.

Exemplu:

O tânară de 30 de ani ajunge în terapie cu sindrom “burnout”, epuizată, cu un conflict intern, pe de o parte, dorința de a nu mai munci atât de mult, pe de altă parte senzația că nu se simte în regulă să nu mai muncească.

Descoperă în terapie, influența mesajului primit de la tatal ei că “nu este suficient de bună”, și decide inconstient că “dacă lucrez și muncesc foarte mult mă voi simți suficient de bună.”

De aceea, în filozofia AT, în acest caz, o simplă terapie în care se încurajează doar schimbarea comportamentului de a nu mai munci atât de mult va vulnerabiliza și mai mult clienta și o va face să se simtă din nou “insuficient de bună”.  Iată de ce cred că este atât de important să întelegem ce se întamplă de fapt cu noi, ce se intamplă cu clienții noștri.

Un alt concept gândit de Eric Berne se numește “Stările Eului”. Acestea sunt: Părinte, Adult și Copil, și reprezintă un pattern consistent de emoții, gânduri și comportamente”.

Atunci când gândim, ne purtăm și ne simțim ca unul dintre părinții noștri, chiar dacă nu ne dăm seama de aceasta, spunem că suntem în starea de “Părinte”. Putem simți de exemplu că suntem critici cu noi și cu ceilalți, sau că suntem grijulii și încurajatori cu cei din jur.  În alte imprejurări regresăm către emoții, gânduri și comportamente pe care le aveam când eram copii.

De exemplu ne este teamă, fără niciun motiv aparent, sau ne bucurăm din tot sufletul când ne iese ceva frumos. Spunem atunci că suntem în starea de Copil. Iar atunci când evaluăm situatia “aici și acum”, cu reusursele pe care le avem la dispoziție și răspundem la ce se întamplă în jurul nostru spunem că suntem în starea de “Adult”. Toate acestea ne oferă informații pretioase vis a a vis de ce se întamplă cu noi la un moment dat.  Și este un prim pas.

Analiza Tranzacțională este un model care se dezvoltă continuu, luând în considerare noile descoperiri din neuroștiinte, psihotraumatologie și din practicile bazate pe dovezi și știința din psihoterapie.

Aplicațiile analizei tranzacționale sunt multiple, ea fiind atât o terapie cognitivă prin analiza sistemului de credite, și a gândurilor, o terapie comportamentală prin componenta de schimbare concretă, de acțiuni aici și acum, de redecizie, o terapie emoțională prin lucrul cu emoțiile autentice sau “racket”, o terapie experientială și somatică prin tehnicile de lucru cu corpul.